Jeżyki

ZAMIERZENIA DYDAKTYCZNO-WYCHOWAWCZE NA MIESIĄC KWIECIEŃ 2024:
  • rozwijanie umiejętności rozróżniania emocji
  • rozwijanie koncentracji uwagi
  • wprowadzenie pojęć krótszy, dłuższy
  • rozwijanie logicznego myślenia
  • rozwijanie umiejętności uczestnictwa we wspólnej zabawie
  • rozwijanie umiejętności rozróżniania zachowań pozytywnych od negatywnych
  • kształtowanie postaw prospołecznych
  • rozwijanie pamięci
  • budzenie zainteresowania literami
  • utrwalanie poznanych liter
  • rozwijanie mowy
  • analiza i synteza na poziomie głoski i sylaby
  • rozwijanie umiejętności odejmowania
  • rozwijanie umiejętności przeliczania w zakresie 9
  • rozwijanie sprawności fizycznej
  • kształtowanie umiejętności współpracowania z rówieśnikami
  • kształtowanie wyobraźni muzycznej i koordynacji słuchowo-ruchowej
  • stymulowanie ekspresji słownej
  • poznawanie zwierząt z epoki lodowcowej
  • rozwijanie sprawności manualnej
  • dbanie o porządek na stanowisku pracy
  • wdrażanie do przestrzegania ustalonych zasad
  • rozwijanie percepcji słuchowej
  • porównywanie masy przedmiotów
  • kształtowanie właściwego używanie pojęć ciężki, lekki
  • rozwijanie koordynacji słuchowo-ruchowej
  • wypowiada się na temat filmu
  • rozwijanie wiedzy ogólnej
  • budzenie poczucia satysfakcji z wykonanej pracy
  • poznanie dobrych tłuszczów, ważnych dla organizmu człowieka
  • kształtowanie postawy badacza poprzez zainteresowanie doświadczeniami tematycznymi
  • wdrażanie do przestrzegania zasad współpracy
  • poznanie niskoprzetworzonych produktów ekologicznych i zachęcenie do ich rozpoznawania i spożywania
  • poznanie piramidy zdrowego odżywiania
  • wdrażanie do zdrowego stylu życia
  • wyrabianie właściwych nawyków w zakresie higieny.
  • utrwalenie haseł związanych ze zdrową żywnością.
  • dostrzeganie w przestrzeni sklepu żywności z unijnym symbolem listka
  • utrwalenie wiedzy o produktach ze znaczkiem produkt ekologiczny
  • kształtowanie postawy świadomego konsumenta
  • wdrażanie do kulturalnego zachowania się w sklepie.
  • utrwalanie budowy piramidy żywienia i zdrowego stylu życia
  • kształtowanie postawy szanowania produktów żywieniowych
  • wdrażanie do dokonywania świadomych wyborów w zakresie zdrowej żywności.